Trots att streamingtjänster så som Spotify har tagit över som system för vardagslyssnande så finns det fortfarande många som förespråkar att lyssna på musik på skiva. Speciellt Vinylskivorna har fått en ny storhetsperiod då många i rent trots mot den allt mer digitala världen väljer att köpas musiken i ett helt analogt format.
Bortsett från skillnaden man får i ljudupplevelse med vinyl så är det inte heller något tvekan om att många uppskattar det fysiska formatet. Fodralet blir tack vare skivorna fysiska storlek stora konstverk som man gärna visar upp. Kostnaden för en vinylskiva är dessutom idag inte mycket större än vad den tidigare var för CD-skivor.
Som mest brukar man kunna få betala en hundralapp extra för att få sin skiva på stor vinyl istället för på cd-skiva. Då allt dessutom går att köpa online så kan besparingen dessutom bli ännu mindre om man håller ögonen öppna efter bra erbjudanden och rabattkoder. Bland annat cdon.se är kända för att ofta ha bra erbjudanden och rabattkoder. Då vinylskivor idag främst köps av samlare och de som är ute efter en lite mer exklusiv upplevelse så brukar de flesta skivorna pressas på lite tyngre vinyl.
Förutom detta finns det många andra påstådda anledningar till varför högre vikt är associerat med bättre ljudkvalitet. Oavsett hur rätt detta är så är det ingen tvekan om att det i alla fall ger den taktila upplevelsen av en mer exklusiv skiva.
Är analogt ljud bättre än digitalt?
Sedan digitalt ljud började att bli vanligt så har det gått vilda diskussioner om vad som är bäst, digitalt eller analogt ljud. Idag så är det klart att den tekniska ljudkvalitén är högre på ett högkvalitativt digitalt format så som en CD-skiva än på vinyl men att många, trots det, föredrar hur vinyl låter. Argumentet som ofta använts för att bevisa att analygt ljud skulle vara tekniskt överlägset digitalt ljud är att digitalt ljud lagras i form av en ”trappa” med klara steg mellan varje frekvensändring. Detta till skillnad från analogt ljud på en vinylskiva där skåran är mjukt formad precis efter ljudets frekvens. Detta är dock inte en korrekt och rättvis beskrivning av hur digitalt ljud fungerar. För en djupare beskrivning av detta kan du se videon nedan.